XURIGUERA: CASA RURAL BARCELONA

Casa rural Barcelona
Monestir Romànic de Lluçà

Es situa al poble de Lluçà (a 18km de Xuriguera), dóna nom al Lluçanès, és documentat l’any 905 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria.

Es troba en un nucli dispers de cases i masies que compta amb nombrosos i destacats vestigis històrics. Ben a prop de l’església de Lluçà, trobem la muntanya on hi ha el Castell de Lluçà. És un castell de petites dimensions. L’any 1279, el castell va patir un llarg setge intermitent i una part va ser derruïda. Un any més tard es va refer. El castell va ser demolit al segle XV, per por que caigués en mans dels partidaris del rei.. A més a més, des del Castell tenim una magnífica vista del Lluçanès. A part dels ja esmentats, dels diferents punts d’interès turístic podem destacar el Monestir Romànic de Lluçà, les Ruïnes del Castell Medieval de Lluçà, la Capella rodona de Sant Vicenç, el Molí fariner de Puig-oriol i el Pantà del Garet. Santa Maria de Lluçà és, doncs, la joia de la corona del Romànic al Lluçanès.

És una ruta ideal per fer a peu en família i amics. Amb una distància aproximada de 3 km que comença a l’ aparcament de l’església de Santa Maria de Lluçà. Té una durada aproximada de dues hores. És un indret preciós per anar a passar un fantàstic matí, hi ha un restaurant al mateix poble, el restaurant “La primitiva”. (http://www.fondalaprimitiva.com/) on es degusten plats casolans i un molt a prop a Sta Eulàlia de Puig-Oriol anomenat “Cal Penyora”, on la seva especialitat són els cigrons (Tel. 93.855.40.05).

Casa rural per menjar
Bolets

Xuriguera és un indret molt bo per als bolets (dins la mateixa finca, extensió 250 hectàrees). Quan s’acaba l’estiu i ens porta a la tardor el clima i la seva situació privilegiada acullen cada any l’arribada de nombroses espècies de bolets, entre ells l’apreciat rovelló, el camagroc, el fredolic, la llenega i moltes més que són l’admiració de molts visitants quan el paisatge es vesteix de tonalitats daurades i ambarines, i el vent s’emporta les fulles.

Vine i gaudeix d’aquest meravellós paisatge. Una activitat per estar en contacte amb la natura i poder descobrir el que ens ofereix.

Casa rural Barcelona
Parc Natural del Cadí- Moixeró

Una bona part del parc és dins la comarca del Berguedà, la resta la comparteix amb l’Alt Urgell i la Cerdanya. Té un caràcter predominantment muntanyós, amb alçades de 800 a 2.670 m, amb un relleu, fauna i flora propis dels Pirineus amb els seus diversos estatges. Permet la visió de paisatges i l’observació dels diferents animals i plantes. Es poden fer excursions i itineraris pels voltants de gran bellesa paisatgística i de gran riquesa faunística i vegetal, tot dins del terme del Parc Natural del Cadí-Moixeró. En els extensos prats d’alta muntanya i boscos, s’hi poden veure isards i cérvols, també s’hi poden trobar guineus, fagines, porcs senglars, teixons, i rapinyaires com els voltors, i altres aus: mussols, ducs, merles, corbs,… Es poden fer activitats de lleure, de natura, culturals, i esport en contacte amb la natura.

Massís del Pedraforca 

Dins del Parc Natural Cadí-Moixeró hi ha un declarat paratge natural d’interès nacional. Es tracta del massís del Pedraforca (2497 m.), una muntanya característica pels seus dos pollegons rocosos que formen una original enforcadura. La seva ascensió suposa una bona i dura jornada excursionista. Les vistes des del cim compensen amb escreix la duresa de la pujada

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi/

Casa rural Barcelona
Patum de Berga

És una de les festes del territori per excel·lència. (a 31,4km de Xuriguera).

Es celebra des del segle XIV, i l’any 2005 es va proclamar patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L’origen de La Patum cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus Christi i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures.

Amb el pas del temps, ha anat per la vessant lúdica més que pel seu caràcter alliçonador. Es celebra entre els mesos de maig i de juny, i comença la vigília de Corpus.

http://www.lapatum.cat/

Casa rural Barcelona
Santuari de Queralt

Sobre la ciutat de Berga, (a 38km de Xuriguera), aquesta serra separa l’alt del baix Berguedà. S’hi troba la Font Negra, el Santuari de Queralt, presidit per la imatge de Santa Maria (s. XIV) i el mirador panoràmic, anomenat “el balcó de Catalunya. El Santuari de Queralt, de Santa Maria de Queralt o de la Mare de Déu de Queralt està situat al nord-oest del municipi de Berga (Berguedà), concretament dins l’antic terme de la Valldan. És una obra protegida com a bé cultural d’interès local.

Es pot anat a peu o fer us del funicular inclinat. Pujar a Queralt a peu des de Berga és una autèntica delícia. L’excursió pot durar entre tres quarts i una hora. Sortint de Berga des de la mateixa plaça de Sant Pere, i al llarg del recorregut anireu trobant un seguit de capelles que us permetran un recés en el vostre camí (capelles de Sant Jacint, Sant Jaume i els Dolors). Per la banda de l’obaga trobareu la de la Sagrada Família. En arribar a dalt trobareu les Tres Creus, aixecades en record de les tres avemaries que el pelegrí resava quan arribava a Queralt sempre gaudint de l’impressionant paisatge.

Ja en el Santuari: S’han construït rampes que permeten l’accés a l’església sense problemes als minusvàlids des del mateix funicular i fins al conegut com a ‘Pati dels Castanyers’.

http://www.turismeberga.cat/que-fer/turisme-cultural/esglesies/item/364-santuari-de-santa-maria-de-queralt/364-santuari-de-santa-maria-de-queralt

Casa rural Barcelona
Fonts del Llobregat

Poc abans d’arribar al poble de Castellar de n’Hug, es pot anar a veure les Fonts del Llobregat, naixement d’un dels rius més importants de Catalunya. El naixement del riu és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d’aigües abundoses.

L’aigua fou la primera riquesa d’aquesta regió i, molt especialment, l’aigua del Llobregat, el principal riu i eix vertebrador d’aquest país de muntanya. Amb tota la força de la natura, les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de N’Hug, i formen una abundosa i ràpida cascada. L’aigua travessa, senyora i fresa, àgil i viva, uns paratges que només semblen existir perquè ella faci el seu curs cap a la plana.

Si es continua avall, un cop passades les Fonts del Llobregat trobarà a mà dreta un snack-bar amb taules de fusta per poder fer-hi un picnic, i a mà esquerra l’antic Molí fariner de les Fonts, actualment convertit en central hidroelèctrica. Seguint avall trobarem al lloc on actualment hi ha l’hotel, la Farga Vella, on antigament s’obtenia ferro